Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting > Hendrik [Hans] Sibbelee (1915-2003)

Hans Sibbelee volgde in de jaren 1933-1935 een elektrotechnische opleiding in Tiel. Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog in 1936 besloot Sibbelee zich aan te sluiten bij de Internationale Brigade. Hij ging in 1937 naar Spanje en kreeg een Leica om tijdens zijn reizen te fotograferen, wat het begin van zijn fotografische carrière betekende.

Tijdens de Duitse bezetting volgde hij lessen kunstgeschiedenis en van het Ministerie van OK en W kreeg hij opdracht de belangrijkste monumenten in Nederland te fotograferen. Als elektrotechnicus speelde Sibbelee een belangrijke rol in het verzet door radio-ontvangers te bouwen. Verder documenteerde hij illegale activiteiten, onder meer op zijn onderduikadres aan de Kromme Waal 31 te Amsterdam. Ook legde hij wapenoefeningen en -instructies vast. Deze negatieven zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

Tijdens de bezetting had Sibbelee zich ook al actief bezig gehouden met het fotograferen van kunst en architectuur. Na de bevrijding ging hij hier mee door en werkte hij intensief samen met uitgeverij Contact. Hij fotografeerde vanaf deze periode vooral religieuze bouwkunst en beeldhouwkunst, kastelen in Nederland en hedendaagse architectuur. Veel van deze boeken over kerkelijke kunst maakte Sibbelee in samenwerking met prof. Frits van der Meer, een pater die hij tijdens de oorlogsjaren was tegengekomen.

Voorbeelden uit deze collectie Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie