Monumentenfotografie > Monumentenfotografie

  Opslag van glasplaten in het archief van de RDMZHet fotograferen van monumenten vindt al snel toepassing bij in het werk van de in 1875 ingestelde afdeling Kunsten en Wetenschappen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, voorganger van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

In de periode tot 1900 worden veel foto’s gemaakt voor de rapporten over adviesaanvragen. Vaak worden deze foto’s gemaakt door ter plaatse gevestigde fotografen.

Vanaf 1900 wordt een begin gemaakt met de inventarisatie en de wetenschappelijke beschrijving van het nationale monumentenbezit. De fotografie wordt door ambtenaren ter hand genomen en de fotocollectie begint een gestage groei, ook door schenkingen.

In 1920 bezit het Rijksbureau voor de Monumentenzorg zo’n 4500 cliché’s (negatieven), in 1940 zijn dat er zo’n 20.000. De negatieven zijn tot het eind van de jaren veertig vrijwel zonder uitzondering glasplaten.

Deze glasplaten waren tot voor kort nog in hun originele zwarte dozen met koperen ring opgeborgen. Voor Het Geheugen is een deel van de glasnegatieven schoongemaakt en herverpakt in schone, veilige dozen. Op deze manier is het behoud van deze negatieven beter gewaarborgd.

Voorbeelden uit deze collectie Monumentenfotografie

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie