Propagandadrukwerk en voorlichtingsmateriaal uit WO2 > De Drie-Stuivers-Roman

 

In 1943 en 1944 verscheen de reeks De Drie-Stuivers-Roman: spannende detectiveverhalen met een nationaalsocialistische lading. Verborgen propaganda, verpakt in de avonturen van detective Philip Raack. Het blad werd gemaakt in opdracht van het Reichskommissariat door Louis Thijssen en Willem van den Hout, met illustraties van Frans Mettes en Karel Thole. De eerste drie nummers hadden geen expliciete politieke boodschap, maar daarna werd steeds duidelijker waar Philip Raack voor stond.

In het vierde nummer, Dr. Kramer ontmaskerd wordt een verzetsgroep opgerold; De man in de motorboot beschrijft de gruweldaden van Spaanse communisten en in De amateur-moordenaars wordt vilein uitgehaald naar Joodse onderduikers. In het dubbelnummer Philip bijna vermoord / De rekening wordt vereffend pleegt een groep joden een aanslag op Philip Raack, “omdat door zijn toedoen enkele joden in de gevangenis terecht zijn gekomen”. De overige deeltjes zijn onschuldiger van karakter.

De officiële titel van het tijdschrift was De Drie-Stuivers-Roman, met als ondertitel De avonturen van Philip Raack, of een variant daarop. Veel van de avonturen in het blad waren vertalingen of bewerkingen van oorspronkelijk Amerikaanse verhalen.

In Speurtocht in het Turkse bad (jaargang 2, nr. 24) beleeft Philip Raack zijn laatste avontuur en komt tragisch te overlijden. Het blad werd voortgezet onder de naam Flits. Het verscheen vijf maal tot het in september 1944 geruisloos ophield te bestaan. Blijkbaar was het wel de bedoeling om door te gaan: het laatste nummer, Koffie uit Brazilië was een deel van een feuilleton dat een vervolg beloofde.

De Koninklijke Bibliotheek bezit ruim 50 exemplaren van De Drie-Stuivers-Roman en Flits, die voor het Geheugen integraal zijn gedigitaliseerd. Het materiaal valt onder de collectie Groeneveld.

Voorbeelden uit deze collectie Propagandadrukwerk en voorlichtingsmateriaal uit WO2

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie