Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Vrouwen en vegetarisme

Het vegetarisme, zoals we het nu kennen, is begonnen in de negentiende eeuw. In navolging van Britse en Duitse organisaties werd in 1894 de Nederlandsche Vegetariërs Bond (NVB) opgericht. In eerste instantie stelde de bond dat vegetarisme goed voor de gezondheid was. Maar al snel werden ook  het welzijn van dieren en respect voor de natuur belangrijk. Vrouwen speelden een grote rol binnen de eerste initiatieven om geen vlees te eten.

Invloed van art nouveau

Art nouveau is een kunststroming van rond 1900, waaruit een fascinatie voor de vrouw ging. In dezelfde tijd kwam in Nederland het vegetarisme op, met bijbehorende organisatie, tijdschriften, kookboeken en restaurants. Net als bij art nouveau speelden vrouwen een grote rol binnen de eerste initiatieven. 

Vrouwen verenigden zich

Vrouwen waren zeer actief binnen de vegetarische beweging. Rond 1900 sloten steeds meer dames uit hoge klassen zich aan bij clubs die zich bezighielden met de samenleving. Daarbij waren het juist vrouwen die werden gezien als ideale dierenbeschermers.

De Vegetarische Bode

De Nederlandsche Vegetariërs Bond bracht vanaf 1897 een tijdschrift uit, de Vegetarische Bode. De invloeden van art nouveau komen hier zichtbaar in terug. In 1907 zorgde J.J.H. van Haagen voor het ontwerp.

Eerste vegetarische restaurant 

Er waren belangrijke vrouwelijke vegetariërs aan het eind van de negentiende eeuw. Zo zorgde Marie Jungius in 1899 voor de oprichting van het eerste vegetarische restaurant van Nederland. Pomona, aan de Stadhouderslaan in Den Haag, serveerde eenvoudige vegetarische maaltijden. Elisabeth van der Molen-Heijnsdijk werkte als kok, nadat zij eerder in het restaurant Pomona in Leipzig had gewerkt. Later werden er vegetarische restaurants geopend in Amsterdam, Leiden, Delft en andere steden.