Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Brabantse keukens door de jaren heen

Koken op een kolenkachel was vroeger heel normaal, maar soms ook een grote uitdaging. Want hoe regel je de temperatuur? Het gasfornuis, dat in de jaren 50 in de keukens kwam, was een stuk makkelijker te bedienen. Inmiddels is het gasfornuis ook bijna geschiedenis en gaan we over op duurzaam elektrisch. De historische foto’s van Brabant in Beelden geven een mooi kijkje in de Brabantse keuken vanaf de jaren 30 tot en met 80.

In de keuken is het warm

Een vaatwasser bestond vroeger  niet, dus afwassen ging met de hand. En heel vroeger zorgde de kachel waarop men kookte voor de enige warmte in huis. Op koude dagen zat het hele gezin rondom de lekker warme kachel. De hitte was ook handig om het strijkijzer te verwarmen en de onderbroeken te drogen, zie foto.

Keukens worden moderner

De beelden geven weer hoe de modernisering zijn intrede doet. De watertoevoer verandert van koud water uit een pomp tot een kraan waar warm stromend water uitkomt. Ook verandert de keukenmode: van druk Brabants bont naar wit en bruin/oranje en weer terug naar wit.

De inrichting van de keuken mag dan veranderen in de loop der tijd, maar het samenzijn blijft een belangrijke rol spelen. Samen koken, samen proeven uit een pan, samen aan tafel en tot slot samen aan de afwas. Neem een kijkje in de Brabantse keuken van toen, van de jaren 30 tot en met 80.