Muziek voor publiek: muziekbeleving door de eeuwen heen
Muziek is meer dan alleen een reeks noten op papier of een paar willekeurige ingedrukte toetsen op een piano. Muziek komt pas echt tot leven met een publiek.
Die relatie tussen muziek en publiek is door de eeuwen heen enorm veranderd, voornamelijk door technologische ontwikkelingen. Waar muziek vroeger alleen live te beluisteren was, hebben opnametechnieken livemuziek groot en toegankelijk gemaakt. Dit is - in vogelvlucht - de ontwikkeling van muziekbeleving door de eeuwen heen.
Vluchtig en vergankelijk
Eeuwenlang was muziek vluchtig en vergankelijk: alleen wanneer muziek werd gespeeld was het te beluisteren. Muziekopnames bestonden nog niet, muzikanten hadden een publiek nodig. In kerken zongen koren liederen om de mis te verrijken, en bij feestelijke bijeenkomsten traden muziekgroepen en voordrachtskunstenaars op.
Soms hebben we van oude muziek alleen nog de notenschriften en de liedteksten over. Door deze liederen opnieuw uit te voeren komen hele tijdperken weer tot leven, al is het soms raden naar de juiste speelwijze. Veel vaker zijn liederen en muzikale tradities verloren gegaan, of alleen maar bewaard gebleven doordat ze generatie op generatie zijn doorgegeven. Er zijn schilderijen en boeken waarin optredens zijn afgebeeld en beschreven, maar de klanken zelf zijn vervlogen.