Algemeen
Het Geheugen van Nederland brengt jaarlijks op de campagnewebsite verslag uit van de activiteiten op het gebied van inclusie.
Redactie
De redactie laat zich structureel adviseren door een adviseur inclusie en diversiteit en nodigt gastredacteuren uit die betrokken zijn bij een onderwerp of thema voor inhoudelijk advies.
De redactie wil de verhalen op een laagdrempelige wijze vertellen en streeft naar taalniveau B1. De redactie zet zich in om gevarieerde verhalen te (laten) vertellen met aandacht voor verschillende perspectieven. Ook perspectieven die tot nu toe minder zijn belicht en onderwerpen die schuren, betwist of beladen kunnen zijn.
Instellingen
Gemeenschappen, instellingen en andere inhoudelijk betrokkenen worden uitgenodigd om via het redactienetwerk thema's te kiezen en verhalen aan te leveren. Dit biedt gemeenschappen en instellingen een kans om inspraak te geven op de onderwerpen en thema’s die de campagne aan het publiek biedt. Het Geheugen van Nederland wil bij de campagne bewust partijen betrekken die op het gebied van diversiteit belangrijk of voorloper zijn en hen indien nodig daarbij assisteren. Hierdoor is er ruimte voor kennisdeling.
Publiek en participatie
Wij benaderen het publiek op basis van steeds verschillende thema’s en onderwerpen. Daarmee richten we de campagne op alle Nederlanders die een interesse hebben in digitaal erfgoed.
Wij nodigen het publiek uit om op sociale media bij te dragen met (persoonlijke) verhalen over het gedigitaliseerde erfgoed.
Wij vragen jaarlijks aan het publiek via een gebruikersonderzoek om een reactie op de inhoud van de campagne.
Wij werken aan een plan om een publieksnetwerk te realiseren waarbij het publiek als klankbord functioneert voor het meedenken over thema’s, onderwerpen en verhalen.
Toegankelijkheid en tech
Deze website is getest op toegankelijkheid en heeft momenteel (juni 2021) een B-status. De toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd op deze webpagina. Het verbeteren van de digitale toegankelijkheid heeft onze blijvende aandacht.
De online publiekscampagne Geheugen van Nederland opereert daar waar het publiek aanwezig is en is daardoor mede afhankelijk van bedrijven als Facebook en Google. Wij zijn ons bewust van de implicaties rondom desinformatie en/of filterbubbels op deze platformen die exclusiviteit in de hand werken. Wij zijn er echter van overtuigd dat we met Geheugen van Nederland een belangrijk, inclusief en divers geluid voor het algemene publiek in het online medialandschap brengen en daarom ook op deze platformen aanwezig moeten zijn. We volgen hierbij de initiatieven die bijdragen aan het voorkomen van desinformatie, filterbubbels en exclusiviteit.