Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Sla hoofdafbeelding over
Nationaal Archief, CC0, Gerrits, Roland / Anefo
i

Eten en drinken

Kasteelrecepten uit de Middeleeuwen

i

In 1635 schreef Pieter Corneliszoon Hooft, kasteelheer van het Muiderslot, een brief aan bekend geleerde Caspar Barlaeus. Hooft beschreef in deze brief op grappige wijze hoe voeding invloed had op de gezondheid.

Over koken op een kasteel Ga naar artikel

Aangrijpende film over de Hongerwinter

i

De filmmaker Rudi Hornecker maakte een documentaire over de Hongerwinter in 1944 en 1945. In dienst van het Duitse leger kreeg hij de opdracht om de Duitse verdedigingswerken te filmen. In de loop van de oorlog raakte Hornecker echter onder de indruk van het leed dat het Nederlandse volk door de Duitse bezetter werd aangedaan. Hij begon op eigen risico op straat het dagelijks leven te filmen.

Meer over de film Honger Ga naar artikel

Een tafel vol Delfts aardewerk

i

In de zeventiende en achttiende eeuw was uitgebreid dineren een belangrijk sociaal ritueel. Daarbij hoorde een uitbundig gedekte tafel, die de status van de eigenaar liet zien. De Delftse pottenbakkers speelden hierop in.

Meer over Delfts aardewerk Ga naar artikel

Koken tijdens de Hongerwinter

i

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg Nederland te maken met de Hongerwinter. Het was voor veel Nederlanders bijna niet mogelijk om aan voedsel te komen. De Hongerwinter leidde in delen van West-Nederland tot een hongersnood, waarbij 20.000 mensen omkwamen.

Lees over koken met tulpenbollen en beukennootjes Ga naar artikel

Dromen over eten in het Jappenkamp

i

Erfgoed komt soms op heel bijzondere wijze tot stand. In de Japanse interneringskampen, ten tijde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tussen 1942 en 1945, waren de omstandigheden ronduit slecht. Er was tekort aan eten, drinken en papier. Toch schreven bewoners van het  Jappenkamp schriften vol met recepten. 

Lees over deze recepten Ga naar artikel

Van oliekoek tot oliebol

i

De typisch Nederlandse oliebol wordt al lang traditioneel op oudejaarsavond gegeten. Maar hoe is de oliebol ontstaan? In het kookboek ‘De Verstandige Kock’ uit 1667 staat een recept voor de voorganger van de oliebol, de oliekoek.

Hoe de koek een bol werd Ga naar artikel

Vette hap uit de muur

i

Het afhalen van gefrituurde gerechten bij de snackbar is al zeker zeventig jaar een gebruik voor miljoenen Nederlandse huishoudens. Er is geen ander bedrijfsconcept te bedenken dat internationaal zo karakteristiek is voor de Nederlandse keuken als onze snackbar.

Lees over afhaalfrituur Ga naar artikel

Haags kunstenaarsdiner in 1887

i

In maart 1887 werd er groot uitgepakt om de zeventigste verjaardag van de kunstschilder Johannes Bosboom te vieren. De Haagse kunstenaarsvereniging organiseerde een diner in Pulchri Studio. Speciaal voor deze viering werd er een menukaart ontworpen.

Lees over dit feest Ga naar artikel

De Azteken: echte chocoholics

i

Waar de geschiedenis van cacao precies begint is niet helemaal duidelijk. Lange tijd dacht men dat de oorsprong van cacao in Midden-Amerika lag, waar de cacaoboom al rond 1500 voor Christus verbouwd werd. Recent hebben archeologen resten van cacao gevonden in een 5500 jaar oude nederzetting in Ecuador.

Van cacao naar chocolade Ga naar artikel

Heri Heri: recept uit de slavernij

i

Het gerecht ‘heri heri’ stamt uit de tijd van de slavernij in Suriname. Het bevat ingrediënten die tot slaaf gemaakten op de plantages tot hun beschikking hadden, zoals inheemse cassave, zoete aardappel en nappie (een paarse knol).

Lees over heri heri Ga naar artikel

Vrouwen en vegetarisme

i

Het vegetarisme, zoals we het nu kennen, is begonnen in de negentiende eeuw. Vrouwen speelden een grote rol binnen de eerste initiatieven om geen vlees te eten.

Lees over de opkomst van vegetarisme Ga naar artikel

Bier was gezonder dan water

i

Bier is al duizenden jaren oud. In de Middeleeuwen dronk jong en oud volop bier, naar verluidt wel zo’n 300 liter per persoon per jaar. Het was een voedzaam alternatief voor water dat vaak niet schoon genoeg was om te drinken.

Lees over bier van vroeger Ga naar artikel

Brabantse keukens door de jaren heen

i

Koken op een kolenkachel was vroeger heel normaal, maar soms ook een grote uitdaging. Want hoe regel je de temperatuur? Het gasfornuis, dat in de jaren 50 in de keukens kwam, was een stuk makkelijker te bedienen. Inmiddels is het gasfornuis ook  bijna geschiedenis en gaan we over op duurzaam elektrisch. De historische foto’s van Brabant in Beelden geven een mooi kijkje in de Brabantse keuken vanaf de jaren 30 tot en met 80.

Bekijk deze keukens Ga naar artikel

Patat of friet? Pomme de terre frites!

Het Meertens Instituut heeft een kaart gepubliceerd waarin Nederland is opgedeeld in twee kampen: Kamp Patat en Kamp Friet. De rivier de Maas splijt ons land in tweeën, met het woord ‘patat’ in het noorden en ‘friet’ in het zuiden. Maar wat is de reden van deze opdeling?

Is het patat of friet? Lees hier Ga naar artikel

Geschiedenis van het kookboek

i

Kookboeken uit de zestiende eeuw zien er heel anders uit dan huidige kookboeken. Zo was er in het oudste Nederlandse kookboek uit 1514 nog geen indeling naar gangen en soorten gerechten. Recepten voor saus zijn daarom op drie verschillende plekken in het boek te vinden. En er wordt niet of slechts globaal omschreven welke hoeveelheden er van elk ingrediënt nodig is. Dit moest de kok naar eigen inzicht bepalen.

Lees over oude kookboeken Ga naar artikel