Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Een tafel vol Delfts aardewerk

In de zeventiende en achttiende eeuw was uitgebreid dineren een belangrijk sociaal ritueel. Daarbij hoorde een uitbundig gedekte tafel, die de status van de eigenaar liet zien. De Delftse pottenbakkers speelden hierop in. Van de theetafel tot de eettafel en zelfs de borrel na het diner: voor al deze gelegenheden werd speciaal aardewerk gemaakt. Hoewel de tradities veranderden was een diner van een rijke familie in deze tijd een feest voor alle zintuigen.

Thee uit China

Eén van de grote veranderingen in de zeventiende eeuw was de opkomst van het drinken van thee. In het begin werd thee in Europa vooral vanwege de zogenaamde helende werking gedronken, want het ‘suivert het grove bloedt, verdrijft de sware droomen, (…) ’t verjaegt de dommigheijt en ’t sterckt Venus’ handel (dienstigh voor nieuw getroude)’.

Het Chinese woord voor de warme drank, tê, werd vertaald met ‘thee’ in Nederland, ‘tea’ in het Verenigd Koninkrijk, ‘thé’ in Frankrijk en ‘Tee’ in Duitsland. Het duurde even, maar tegen het einde van de zeventiende eeuw was theedrinken een fenomeen in de gegoede huishoudens.