Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Recepten uit de Middeleeuwen

In 1635 schreef Pieter Corneliszoon Hooft, kasteelheer van het Muiderslot, een brief aan bekend geleerde Caspar Barlaeus. Hooft beschreef in deze brief op grappige wijze hoe voeding invloed had op de gezondheid.

Geblaes der boonen

Zo noemde de kasteelheer in de brief het ‘geblaes der boonen,’ een verwijzing naar de winderigheid die het eten van teveel bonen kan veroorzaken. Ook vermeed Hooft naar eigen zeggen het eten van steur, een delicate zoetwatervis. Omdat hij zelf niet graag ‘gesteurd’ , oftewel ‘gestoord’ of ‘boos’ wilde worden.

Kasteelkok Muiderslot deelt recepten

Siebren Houwer is historicus en kasteelkok bij het Muiderslot. Zijn passies voor geschiedenis en koken komen samen in zijn kooklessen, die hij geeft in de kasteeltuinen. Zo legt hij uit hoe Middeleeuwse bierbrood gemaakt kan worden. Ook deelt hij zijn recept voor historische kruidenwijn en andere historisch-culinaire weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat suiker vroeger iets bijzonders was? Alle eeuwenoude recepten zijn heerlijk! Je vindt ze op de site van het Muiderslot.