Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Van oliekoek tot oliebol

De typisch Nederlandse oliebol wordt al lange tijd traditioneel op oudejaarsavond gegeten. Maar hoe is de oliebol ontstaan? In het kookboek ‘De Verstandige Kock’ uit 1667 staat een recept voor de oliekoek. Het vermoeden is dat Portugese Joden, verjaagd van het Iberisch schiereiland, een platte oliekoek in de Lage Landen introduceerden. De krenten in deze voorganger van de oliebol zijn immers van mediterrane afkomst. Het deeg werd in een bodem van reuzel of olie gebakken.

Opkomst van het frituren

De bekende ronde vorm van oliebollen ontstond waarschijnlijk later door de opkomst van het frituren. Door de bloeiende economie in de zeventiende eeuw kwam er betere olie in de Lage Landen terecht. Mensen gingen meer olie gebruiken, waardoor het deeg van de oliekoeken de kans kreeg een ronde vorm aan te nemen. Ondanks de bollere vorm werd er nog tot ver in de negentiende eeuw over oliekoeken gesproken.