Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Typisch Nederlands: afhaalfrituur

Het afhalen van gefrituurde gerechten bij de snackbar is al zeker zeventig jaar een gebruik voor miljoenen Nederlandse huishoudens. Het gebruik is zelfs verankerd in onze taal, denk aan ‘om de hoek een vette hap halen’ of ‘even wat uit de muur trekken’.

Patatdag

Veel huishoudens kennen van oudsher een vaste patatdag in de week. Maar het assortiment van de snackbar verrijkte in de loop der jaren. Bij de gefrituurde snacks zijn de frikandel en de rundvleeskroket het meest populair. De frikandel in worstvorm is een volledig Nederlands product. De kroket komt echter uit de Franse keuken. Maar geen ander land heeft een snackcultuur die vergelijkbaar is met de onze.

Vitrine is iconisch beeld

Veel afhalers kijken en kiezen uit het royale aanbod in de koelvitrine. Hier vinden we tientallen frituursnacks die vrijwel zonder uitzondering wereldwijd uniek zijn. Denk aan de frikandel, bamischijf en berenhap. Ook de gewoonte om warme snacks te trekken uit een automatiek, en die op te eten tijdens het wachten op de bestelling, is nauw verbonden met onze frituurcultuur. Zelfs de wandeling van de afhaler naar huis met een plastic tasje (vanwege het milieu vervangen door een papieren tas) kan met een beetje goede wil worden beschouwd als iconisch. Er is geen ander bedrijfsconcept te bedenken dat internationaal zo karakteristiek is voor de Nederlandse keuken als onze snackbar.