Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Bier was gezonder dan water

Bier is al duizenden jaren oud. In de Middeleeuwen dronk jong en oud volop bier, naar verluidt wel zo’n 300 liter per persoon per jaar. Het was een voedzaam alternatief voor water dat vaak niet schoon genoeg was om te drinken. Het alcoholpercentage van het bier voor kinderen en armen was lager en stond bekend als ‘dun bier’ of ‘scherbier’.

Bier uit kastelen
In Nederland waren vroeger veel brouwerijen. Sommige kastelen hadden een eigen brouwerij, zoals Hernen, Waardenburg en Ammersoyen, waarvan die laatste de grootste collectie heeft. De grote bierconsumptie blijkt uit diverse vondsten uit de grachten van kastelen. Een overvloed aan kannen en drinkpullen is hier uit de blubber omhoog gehaald.

Middeleeuwse brouwoven
Tijdens de restauratie van kasteel Ammersoyen (1959-1975) kwam het restant van een middeleeuwse brouwoven aan het licht.  Het is het vroegst bewaard gebleven voorbeeld van een dergelijke oven in een Nederlands kasteel. Behalve een brouwerij beschikte kasteel Ammersoyen ook over een bottelarij en mouterij voor het mouten van het graan.