Receptenboek van Lizzy van Dorp
Voor haar 72e verjaardag kreeg Lizzy van Dorp in 1944 een boekje van medebewoners van het kamp Tjihapit II in Bandoeng op West-Java. Het was een verzameling van recepten uit de Indische keuken, die zij later met eigen recepten op losse vellen aanvulde. De bundel bestond uit losse blaadjes papier, dat in die tijd schaars was. Zoals hergebruikte enveloppen, pagina’s uit boeken, handleidingen of formulieren.
Uit het receptenboek werd nooit gekookt, omdat juist de ingrediënten betrof die in het Japanse kamp niet beschikbaar waren. Denk aan melk, kaas, eieren, vlees en fruit. Een willekeurige pagina uit het kookboek vermeldt recepten voor mie, bami, tomaten met haring, kaasbiscuit, kaascrackers en kippensoep.
Het verzamelen van recepten was een sociale bezigheid voor de vrouwen uit het kamp. Door te schrijven over het samenstellen van een diner koesterden de vrouwen hun hoop op een toekomst in vrijheid en zonder honger. Van Dorps kookboek spiegelt een koloniale eetcultuur die in schrijnend contrast staat met de omstandigheden waarin het boek tot stand is gekomen.