Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de gebruikservaring.

  • functionele cookies

    Functionele cookies zijn noodzakelijk om de goede werking van deze website te garanderen. 

  • analytische cookies

    Cookies van Google Analytics en Hotjar worden door deze website gebruikt voor het anoniem analyseren van het gebruik van de website. 

  • tracking

    Deze website maakt optioneel gebruik van de zogenaamde Facebookpixel (tracking cookie) om advertenties te plaatsen die voor jou interessant kunnen zijn. Meer informatie over de privacy-aspecten hiervan is te vinden op Facebook

Ga naar content
Eten en drinken

Koken tijdens de Hongerwinter

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg Nederland te maken met de Hongerwinter. Het was voor veel Nederlanders bijna niet mogelijk om aan voedsel te komen. De Hongerwinter leidde in delen van West-Nederland tot een hongersnood, waarbij 20.000 mensen omkwamen.

Koken met tulpenbollen

Er moest creatief worden omgegaan met andere ingrediënten. Tulpenbollen boden een oplossing. Deze werden verwerkt in een stamppot of er werd soep van gemaakt. In de collectie van het Verzetsmuseum vind je een paar van deze oorlogsrecepten:

“Schoonmaken en bereiding; Achtereenvolgens worden bast en krans van de bol afgehaald, daarna snijdt men de bol overlangs door en haalt er de gele pit uit. De tulpenbollen worden op dezelfde wijze gekookt als aardappelen met dit verschil, dat ze in 7 minuten gaar zijn.”

Wildplukken 

Tijdens de Hongerwinter grepen mensen ook terug op wildplukken. Speciale kookboeken uit de Tweede Wereldoorlog legden uit welke planten en paddenstoelen eetbaar waren en hoe ze bereid konden worden.

Vanuit de overheid geadviseerd om beukennootjes te rapen. In oktober 1942 bleek echter dat beukennootjes in grote hoeveelheden giftig zijn. Mensen werden misselijk, duizelig en kregen diarree. Daarna luidde het advies om maximaal 50 beukennootjes per dag te eten.

Zelf verbouwen in de stad

Daarnaast stimuleerde de Nederlandse Voedingsraad het zelf verbouwen van voedsel. In verschillende grote steden stelde de gemeente grond ter beschikking om eten te verbouwen.