Cookies

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring.

[2]
[1]
Ga naar content

Vrijen met de bevrijder

In de lente van 1945 is de Tweede Wereldoorlog eindelijk voorbij. De Duitsers vertrekken uit ons land, maar veel geallieerde soldaten blijven nog een tijdje hangen. Een groot deel van de Canadese soldaten kan bijvoorbeeld nog niet naar huis omdat de boten voor de terugreis vol zitten.

Het satirische A.B.C. for soldiers on leave is gemaakt als 'handboek' voor deze gestrande soldaten, maar laat zien waar het de heren echt om ging: drank en 'Hollandse schoon’.

Sla afbeelding over
Afbeelding van voorblad van het boekje voor Canadese soldaten: A.B.C. for soldiers on leave
i

Voorblad van ABC for soldiers on leave, een satirisch ‘handboek’ voor geallieerde soldaten

Meisje... look out for a baby!

Tegelijkertijd krijgen de Nederlandse vrouwen een heel ander verhaal voorgeschoteld. Voor hen gaat er een boekje rond met de titel Meisje... Look out for a baby! De titel zegt het al: het boekje wijst meiden op de mogelijke gevolgen van amoureuze contacten met geallieerde soldaten.

Sla afbeelding over
Pagina's uit 'Meisje.... Look out for a baby!' Weergave in tekst en illustraties.

(Klik voor de volledige afbeelding)

Dubbele standaard

Samen geven de boekjes een boeiend doorkijkje op de verhouding tussen mannen en vrouwen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Waar mannen lekker mochten rokkenjagen, moesten vrouwen vooral kuis zijn. De zin ‘De Hollandse jongens roepen luid / 'k Moet jou niet meer, ik kijk wel uit!’ spreekt boekdelen. Hoe zouden deze boekjes vandaag de dag ontvangen worden?