Als je vader een weerwolf is
Niet alleen in Brabant was een sterk geloof in weerwolven. Ook uit andere streken komen vergelijkbare figuren voor in oude volksverhalen. Op het platteland van het Gooi had elk dorp zelfs zijn eigen verhalen over deze figuren, die ’s nachts in een wolf veranderden en het platteland onveilig maakten.
Soms hadden dit soort sterke verhalen verschrikkelijke gevolgen voor degenen die erbij betrokken waren. Het oudste voorbeeld hiervan komt uit 1595. In dat jaar hield het Hof van Utrecht een proces tegen Volkert Dirksz, die werd verdacht van weerwolverij. Zo zou hij paarden hebben betoverd. Zelfs zijn eigen dertienjarige zoon bekende voor de rechtbank dat zijn vader een weerwolf was. Samen met zijn broer hadden ze vee opgejaagd, zodat hun vader de dieren dood kon bijten.
Je kunt je van alles afvragen over de verklaring van deze zoon. Maar zijn vader is schuldig bevonden en op bloedige wijze ter dood gebracht. Het bewijst dat weerwolverij als een echt verschijnsel werd gezien, dat zelfs via de rechtbank aan toe bestreden diende te worden.